Vår historia

Strax utanför Horred, i en liten röd fabriksbyggnad omgiven av skog, väver vi våra mattor på mekaniska vävstolar, precis som man gjort sedan 50-talet. Vi strävar efter att använda svensktillverkade material och den plast vi väver av är fri från hälsovådliga ämnen och tillverkad i Gislaved. Varje matta vävs med hantverkskänsla efter beställning, så att den ska passa just dina önskemål och behov. Vår förhoppning är att du blir så nöjd med din matta att du vill använda den i många, många år framöver.

Hur det började

På 30-talet började Hedvig väva mattor.
Maskinerna rullar fortfarande och vi kan väva klassiska mattor – på riktigt hantverkssätt.

Fotograf: Natalie Greppi

Textilt hantverk

Sjuhäradsbygden är känt för sitt textila hantverk och tradition. Från 30-talet och fram till idag finns samma hantverkskänsla och kärlek i våra mattor. Vår fina kvalitet på mattorna har ett gott rykte och något som också gjort oss ett namn är vår möjlighet att specialanpassa mattor.

Är det här man kan få mattan som man vill ha den?

Våra klassiska mönster blandas med nya mönster och material samtidigt som du som kund kan få en matta gjord efter dina preferenser. Många kunder har hört om oss just för vår unika möjlighet att tillverka mattan efter kundens färger, mått och andra önskemål. Vi har inget stort lager av färdigvävda mattor, utan de flesta mattor vävs vid beställning.


Fotograf: Natalie Greppi

Hedvig & Georg

Under 30-, 40- och 50-talet vävde Hedvig Wenander trasmattor i sitt hem i Horred. En gång i månaden såldes mattorna på torget i Göteborg. En matta på bredd 120 cm kostade då 66 kronor.

Under 40-talet började sonen Georg följa med och 1961 köpte de tillsammans deras första mekaniska vävstol. Än idag står fem mekaniska vävstolar kvar i väveriet, alla tillverkade i Sverige mellan 40- och 50-talet.

Georg och hans fru Inger tog över firman och fortsatte att väva mattor för att sälja på marknader. På senare år har en vacklande hälsa gjort att det istället fokuserat på fabriksförsäljning och fasta återförsäljare.


Maria

Sedan våren 2019 har jag, Maria Ljunggren, vågat ta beslutet att driva väveriet vidare.

Min tålmodiga läromästare och mentor Georg är med mig i väveriet och lär mig allt jag behöver för att jag i min tur ska ge dig din bästa matta!

Fotograf: Natalie Greppi