Varför plastmatta

Tillhör du dem som väljer bort produkter i plast?

Bra, det gör jag också!

När jag kan välja att köpa en likvärdig produkt i ett annat material än plast, så gör jag det. Problemet är bara att hitta alternativa material som har samma goda egenskaper och är ett bra val för miljön. I just mattor har jag inte hittat något material som har plastens lättskötta, hygieniska och praktiska egenskaper. Jag kan garantera att jag söker med ljus och lykta och är det någon som har ett tips så hör gärna av er till oss!

Jag väljer därför att fortsätta tillverka plastmattor, men jag använder bara svensktillverkat material. Plasten tillverkas hos Gislaved Folie AB som är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001. Plasten är godkänd för användning inom livsmedelsindustrin och för produktion av leksaker i EU och USA. PVC är en plast som går att smälta ner och återvinna. Men eftersom det inte går att garantera att återvunnen plast är helt giftfri, väljer vi att än så länge tillverka våra mattor med ny svensk råvara.

Akrylgarnet som vi använder i en del av våra mattor är också tillverkat i Sverige, antingen i Sandhem eller Rydal. Garnet tillverkas inte längre och vi kommer bara fortsätta väva dessa mattor så länge som vi har garn kvar. Det garn vi har på lager, har blivit över när spinnerierna lades ner i Sverige. Istället för att garnet skulle kastas fick vi lov att köpa det. En del garn är i omoderna färger, då samarbetar vi med Sjuhäradsbygdens färgeri för att färga om till färger som är mer efterfrågade. Vi tycker att det är bättre att detta material, med så fantastiskt hög kvalitet används istället för att kastas bort. En matta som vävs av kombinationen akrylgarn/plast upplevs som mjuk och varm att gå på samtidigt som den ligger stadigt på golvet, håller färg och form över tid samt är lätt att sköta och hålla ren.

Då våra mattor är tillverkade i Sverige under garanterat rättvisa förhållanden och med så mycket hänsyn till miljön som vi kan, känner vi oss mycket nöjda med våra produkter och tycker att våra mattor är ett bra val om man vill köpa en matta. Fraktvägarna av material och färdig produkt blir betydligt kortare när det bara reser inom Sverige samt att vi använder oss av miljöfrakt/klimatkompenserad frakt i den utsträckning vi kan, gör också att klimatpåverkan kring vår produkt minskar. Vi resonerar också som så att då mattan är tillverkad efter dina önskemål hoppas vi att du kommer att trivas gott med din nya matta och använda den under hela dess långa livslängd, vilket är det absolut bästa för miljön!