Vilken kant ska jag välja?

Vi väver alla våra mattor efter beställning och därför kan du själv välja vilken kantning din matta ska ha. Alla kantningar kostar lika mycket.

1. Fållad kant

Fållad kant är den kanten vi rekommenderar på grund av dess hållbarhet. Det brukar också bli en snygg inramning av mattans början och slut. Vi väver då kanterna på mattan i vävtekniken tuskaft för att materialet ska bli tunt och följsamt. Vi viker sedan in detta och syr en stark söm som håller kanten på plats.

Kanten blir hållbar och tål att tvättas i maskin. Den kan dock behöva sträckas i vått tillstånd. Nackdelen kan vara att kanten bygger något på höjden, den är ca 5 mm hög jämfört med övriga mattan som är ca 3 mm. Den fållade kanten är alltid enfärgad men får en liten annan struktur än övriga mattan på grund av tuskaftbindningen.

Vi väljer för det mesta att göra den fållade kanten i den mörkaste färgen som mattan innehåller, om inte du önskar något annat. Det kan till exempel vara snyggt att göra kanten i en helt avvikande färg om man vill få in en extra färg i mattan.

Tål maskintvätt 40 grader: Ja
Helt slät: Nej
Kan göras i valfri färg: Ja

2. Svetsad kant

Då vi gör en svetsad kant smälts plasten ihop för att låsa materialet och skapa kanten. Den svetsade kanten blir helt platt men också lite hård och inte så följsam.

En svetsad kant tål inte att tvättas i maskin utan kräver handtvätt. Tänk också på att inte hålla i kanten då mattan skakas för då kan kanten gå sönder. Om du sköter din matta med svetsad kant rätt, kan den hålla i många år, men den svetsade kanten är mattans sköraste punkt och vi upplever den därför inte lika hållbar som de andra kantningssätten.

En svetsad kant kan man göra både i mattans mönster eller enfärgad enligt dina önskemål. Den svetsade kanten kan ha lite längre leveranstid än övriga kanter då mattan behöver vila i vårt värmerum i ca 5-7 dagar innan den går att svetsa.

Tål maskintvätt 40 grader: Nej
Helt slät: Ja
Kan göras i valfri färg: Ja

3. Handknutna fransar

Vi knyter även fransar om man önskar det på sin matta. Det ger mattan ett klassiskt uttryck. Om man upplever att fransarna ser lite röriga ut, kan ett tips vara att klippa dem lite kortare ca 5-6 cm. Då ligger de bättre på plats.

En matta med knutna fransar går jättebra att tvätta i maskin 40 grader. Sträck gärna mattan i vått tillstånd.

Tål maskintvätt 40 grader: Ja
Helt slät: Nej
Kan göras i valfri färg: Nej